Motor

Lightyear One – ladda elbilen en gång om året

Lightyear One
Glöm tankångest och laddångest. Lightyears elbil One med solceller rycker allt närmare produktion. Målet är att du bara ska behöva ladda bilen 1-2 gånger per år.
Elin Parmhed
elin@prylportalen.se
2021-11-16 07:22

Det sker otroligt mycket prylig spänning inom elbilsvärlden just nu. Vi skrev nyligen om Sono Motors som utvecklar en elbil, kallad Sion, som är täckt med solceller. 

Elbilstillverkaren Lightyears tänka produktionsmodell One är tänkt att vara täckt med fem kvadratmeter solceller. Och nu kommer den allt närmare produktion.

Under hösten har en prototyp av Lightyear One utsatts för tester på olika underlag för att se hur den klarar av verkliga miljöer (se klipp nedan). I juli testades räckvidden som kom upp till 709 kilometer på en laddning.

Fler solpaneler för att ge mer räckvidd skulle bara göra bilen tyngre, och dyrare. Men utvecklingen av solceller går framåt. 

– Vårt mål är att inom 15 år leverera en bil som kommer garantera att du bara behöver ladda den en eller två gånger om året, för varje snittförare i Europa, säger Lightyears vd Lex Hoefsloot till Interesting Engineering.

Kolla klippet nedan, eller kika in på lightyear.one om du vill grotta ner dig i detaljerna.

 

Etiketter