Så ska Appland bli bättre än Android Market

Bort med den förhatliga dubbelmomsen på svenska appar och enkel betalning. Det är receptet för den nya marknadsplatsen för Android-appar.
Andreas Liebert
2011-10-11 07:16

Genom samarbete med Telia, Tele2, Telenor och Tre ska det räcka med att man har Applands egen app i sin mobiltelefon för att kunna köpa svenska appar. Utan att skapa ett användarkonto eller registrera något kreditkort ska man ladda ner appar som man betalar för på sin mobilräkning.

När Appland blir tillgängligt för app-köpare "i slutet av 2011" ska utbudet bestå av appar som är skapade av svenska utvecklare. Dessutom ska apparna godkännas i en förhandsgranskning.

- Vi tror inte på att man behöver 100 000-tals appar utan lite färre appar som är snygga och bra, det kommer att vara en subjektiv bedömning i slutändan, säger Jonatan Redvik, vd för Appland.

På sin webbplats nämner Appland fem kriterier som man utgår från när man granskar appar. Alla funktioner i appen ska vara fullt fungerade och gränssnittet ska vara "snyggt och intuitivt",

- Det är väldigt viktigt att inte släppa igenom appar som är inte är grafiskt tilltalande, säger Redvik.

Kontrollerar priset
Man tittar även på säkerheten genom att granska utvecklarna och kontrollera vilka rättigheter appen begär vid installationen. Appen testas också på flera olika telefoner och man gör även en bedömning av prisnivån som utvecklaren valt, för att undvika appar som är extremt dyra trots att de har mycket begränsade funktioner.

Att man bara vänder sig till svenska utvecklare och förhandsgranskar allar appar innebär i sig en begränsning av utbudet, vilket ska göra det enklare för användare att hittta appar och för utvecklare att synas. Förutom topplistor som baseras på nedladdningar eller redaktionellt urval ska appar med lokalt innehåll också kunna sorteras fram utifrån vilken stad man är intresserad av.

Utvecklarna kan själva styra över vad appen ska kosta, men måste då utgå från en lista med olika belopp som bestämts av operatörerna, vilket bland annat innebär att priset måste sättas i hela kronor.

Enkel moms
Av det pris som köparen betalar går 70 procent till utveckalaren, de övriga 30 procenten delas mellan Appland och operatören. Bland fördelarna för utvecklarna nämner man också det faktum att man inte drabbas av dubbel moms, vilket blivit följden av Skatteverkets beslut kring appar som säljs via utländska marknadsplatser.

Utvecklare som vill finnas med i Appland kan börja ladda upp appar nu. Mer information finns här.

Kategorier