Galaxy Nexus är Googles nya supermobil

I natt presenterade Google sin nya Galaxy Nexus. Telefonen blir den första med nya Androidversionen Ice Cream Sandwich.
Andreas Liebert
2011-10-19 11:15

Galaxy Nexus blev precis som väntat Googles nästa officiella androidtelefon. Den väntas hamna i butik redan inom en månad och blir den första telefonen som kör Android 4.0 kanske mer känt som Ice Cream Sandwich (ICS). Med lanseringen av ICS försvinner uppdelningen av Android med en del för telefoner och en del för surfplattor. Och det nya gränssnittet innehåller en hel del nyheter för den som vant sig med Android i mobilen. Bland annat försvinner alla fysiska knappar som i stället ersätts av ikoner på skärmen.

HD-skärm
Den rekommenderade upplösningen för ICS är hela 1280 x 720 pixlar och det är såklart precis vad Super Amoled-skärmen på den nya Nexus presterar. Det är ett bra skutt upp från till exempel Galaxy S2s 800 x 480 pixlar. Men så är den nya skärmen också hela 4,65 tum stor och precis som föregångaren Nexus S lätt kurvad i vad Samsung kallar “contour screen”. Att Google i och med ICS struntar i knapparna gör att det är lättare för tillverkarna att få till en stor skärm utan att behöva göra telefonen väldigt mycket större än föregångarna. Att det går att göra en knapplös telefon bra har Nokia visat med sin N9 i Meegotappning, hur väl det fungerar får Google återstår att se när vi får in ett testexemplar av telefonen.

Precis som tidigare telefoner i Googles Nexusserie får Galaxy NFC-teknik som kan användas bland annat för olika betalningstjänster. Telefonen får också en hel rad andra sensorer till exempel en barometer som kan användas för att göra mer exakta höjdbestämningar vilket säkert kommer att intressera många utvecklare av nya typer av positioneringstjänster.Effekter kan läggas på samtidigt som man spelar in video.

Vass hårdvara
När det gäller hårdvaran så har Samsung och Google sett till att Galaxy Nexus kvalar in bland de vassare mobilerna. Men det handlar inte absolut inte om en utskåpning av konkurrenterna. Processorn är dubbelkärnig och klockad 1,2 Gigahertz vilket kan jämföras med HTCs Sensation XE som har en tvåkärning processor som klockats till 1,5 Gigaherts. På minnesfronten har telefonen fått ett internminne på en Gigabyte och den ska finnas versioner med antingen 16 eller 32 gigabyte för lagring.

Något som kanske blir en besvikelse för många är att Galaxy Nexus får en kamera med bara 5 megapixels upplösning. Däremot ska det gå att filma i full HD-upplösning. Kameraappen är också en del som fått en rejäl make over i ICS. Bland annat ska Google ha trimmat kameran för att få telefonen att verkligen ta bilden samtidigt som knappen trycks ned. Kameran har också kontinuerlig autofokus, ansiktsigenkänning och inbyggd panoramafunktion från början.

Bildredigering
Andra saker som kommer att märkas är att Android fått betydligt mer utvecklade funktioner för att redigera bilderna i efterhand. Bland annat finns det numera inbyggda filter och möjlighet att beskära bilderna i direkt i telefonen. Samma utökade funktioner finns även i videoläget. När vi pratar om bilder är det också värt att nämna att Google lagt in en funktion för att göra skärmdumpar genom en att hålla inne start och volymknappen. En funktion som länge funnits i Apples Ios och som säkert kommer att vara mycket uppskattat av alla som vill dela med sig av sina roligaste Wordfeudmatcher och annat som händer på telefonens skärm.

Som tillägg till kameran på baksidan har Galaxy Nexus också en kamera på framsidan. Förutom att fungera för videosamtal så har Google i och med ICS gett den möjlighet att känna igen ansikten. Något som ska kunna användas i stället för kod för att låsa upp telefonen.

Galaxy Nexus väntas till Sverige i slutet av November och enligt Samsung ska den kosta 5 500 kronor.

 

 
 

Kategorier