Inledning

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Iphone har blivit plattformen nummer ett för navigatorprogram i mobilen – trots en något trög start. Iphone saknade fram till nyligen multitasking – möjligheten att köra flera program samtidigt. Många appar klarar sig bra ändå – användarupplevelsen påverkas inte så mycket av att man stänger ned appen för att använda en annan funktion i mobilen en stund. För navigatorapparna är det värre. På en gammal Iphone bryts navigeringen varje gång det kommer ett samtal eller man trycker på hemknappen och det tar tid att komma tillbaka till vägvisningen igen. Ganska lång tid kan tilläggas – först ska positionen hittas, och därefter måste rutten beräknas om på nytt. Varje fördröjning kan kännas som en evighet för den som är vilse på vägarna, så här hade mobiler med Windows, S60 eller Android i det längsta ett försprång. Trots denna miss från Apple har många köpt navigatorprogram till sina Iphones – hårdvara och skärm passar bra för ändamålet, men den viktigaste faktorn är App Stores enkla och pålitliga miljö för att köpa program.

Med Ios 4 är multitaskingproblemen borta och Iphone kan matcha konkurrenterna när det gäller användarvänlighet. De vanliga navigatorenheterna har fortfarande bättre ljud och större skärmar, men 3,5 tum räcker långt och på vissa områden har Iphone-programmen lyckats så bra att de etablerade tillverkarna lånat idéer – notera exempelvis designen och funktionerna i Garmins senaste enheter. Både formatet och funktioner som zoom med multitouch är tydligt inspirerade av Iphone. Uppkopplade tjänster och möjlighet att söka efter information på nätet baserat på positionen är en annan uppgift som hanteras snyggt i Iphone, men som navigatortillverkarna än så länge bara börjat nosa på.

Bra appar och smarta tillbehör som aktiva fästen som både förbättrar ljudet och gps-mottagningen gör Iphone till ett intressant alternativ till de vanliga enheterna. Men det finns fortfarande en viktig funktion som en vanlig navigator klarar bäst – trafikinformation. Eftersom Iphone saknar RDS-radio så måste all uppdaterad information komma från mobilnätet. Det kräver att varje app-tillverkare har en egen tjänst som levererar informationen över nätet. Många appar saknar trafikinformation för Sverige och på utlandsresan åker man på de sedvanligt hutlösa datapriserna.

Testade appar: Copilot Live ››

Iphone 4