Copilot Live

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Copilot Live

På andra sidan Öresund är Copilot det stora navigatorprogrammet och nu börjar det göra sitt intåg även här. Copilot har ett välgjort och färgstarkt gränssnitt. Ibland tycker jag att det går lite över gränsen och blir plottrigt, men det är bara om man rör sig genom ett område med extremt många intressepunkter. Den egna positionen visas som en stor röd puck som förvandlas till en pil när man börjar röra sig. Det finns också en vy som visar motorvägskorsningar – ungefär som hos Tomtom och Navigon. Informationsfälten är tydliga och anpassningsbara. Man kan välja mellan en eller två rader med information och vilka variabler som ska visas – till exempel tid, sträcka, position eller närmaste stad.

Bild borttagen.

Copilot installeras tillsammans med sina kartor direkt från App Store. En intressant finess hos Copilot är webbtjänsten där man kan följa ett fordon i realtid och skicka meddelanden från webben direkt till navigatorprogrammet. Kanske mer roligt än användbart för de flesta, men jag kan tänka mig att mindre åkerier och budfirmor kan dra nytta av funktionen. Jag hade dock hellre sett att Copilot aktiverat sin trafikinformationstjänst och söktjänst även i Sverige. Förutom webbtjänsten har Copilot en Facebook-koppling och väderprognoser.

Det går ganska bra att hitta i menyerna, men det hade varit ännu enklare om Copilot följt standardmallen för appar bättre - det går exempelvis inte att byta sida genom att svepa med fingret eller att zooma genom multitouch i alla vyer utan här är det programmets egna ikoner som gäller. Även om det går snabbt att lära sig hur det fungerar förstår jag inte varför programtillverkaren utvecklar en egen lösning när mobilens standard är minst lika bra. Lyckligtvis har Copilot inte försökt sig på att ändra på textinmatning eller andra mer svårrubbade vanor. I början var det dock klurigt att komma ihåg i vilken meny en viss funktion finns – från kartvyn finns det två menyknappar. En knapp märkt ”Meny” och en som symboliseras av en skiftnyckel. Skiftnyckelmenyn innehåller huvudsakligen funktioner som är kopplade till den pågående rutten, men gränsdragningen är inte helt logiskt.

Copilot har både bil- och fotgängarläge, men också speciella lägen för husbil, cykel och motorcykel. Programmet har stöd för multitasking, så det går snabbt att hitta tillbaka till kartan efter användning av någon annan funktion i mobilen.

Plus: Snyggt gränssnitt. Webbtjänsten.
Minus: Ingen trafikinformation.

Navigon MobileNavigator ››

Iphone 4