Wisepilot

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Wisepilot

Appellos navigatorprogram finns under tre olika namn i Sverige – Telia Navigator, Telenor Navigation och Wisepilot. Skillnaden mellan de olika versionerna är i första hand prissättningen, men också egenskaper som att Telenor använder kartor från Tele Atlas medan innehållet i Telia och Wisepilot kommer från Navteq. Programmen använder sig också av olika röster som läser upp instruktionerna. Med Telia Navigator och Telenor Navigation ingår datatrafik inom Sverige i abonnemangskostnaden för programmet, men med Wisepilot debiteras datamängden som vanligt även inom Sverige. Wisepilot är i skrivande stund inte släppt på App Store, men den version som vi fick testa verkade färdig och fri från buggar.

Bild borttagen.

Startskärmen i Wisepilot består av en meny som toppas av de viktigaste funktionerna – söksidan, favoritplatser och kartvyn. Längre ned på listan finns en genväg till inställningarna och menyn ”Mer” som innehåller väderprognoser och reserapporter. Om man så önskar kan Wisepilot logga alla resor och det är enkelt att notera mätarställningar och dela upp resorna mellan privat körning och tjänsteärenden om man har behov av att redovisa det. Rapporterna kan man sedan logga in och ladda ned via Wisepilots webbtjänst.

Wisepilot drar nytta av mobilens hårdvara på ett bra sätt och har stöd för magnetkompassen och den automatiska skärmvridningen. Sökfunktionerna är kopplade både till kartleverantörens adresser och intressepunkter och till andra databaser – främst Eniro och Wikipedia. Det verkar dock som att programmet bara letar efter engelskspråkiga Wikipedia-artiklar, så antalet träffar kan kännas lite snålt inom Sverige. Eniro-söket är däremot riktigt användbart. Man kan mata in ett telefonnummer och snabbt få upp rätt adress som destination.

Naturligtvis finns även möjlighet att mata in destination på vanligt sätt i form av gatuadress, korsning eller latitud och longitud. Sökalternativet ”Nära mig” rangordnar träffarna efter avstånd och här finns möjlighet att söka på kategorier som restauranger, bankomater, sevärdheter etc. Intressepunkter som finns i Eniros databas listar även med öppettider, telefonnummer och omdömen.

Kartvyn är enkel och tydlig med informationsfält som går att dölja om man vill ha mer utrymme för kartan. Trafikinformation och fartkameror ingår i abonnemanget och Wisepilot fungerar bra både i bil- och fotgängarläge. Huvudmenyn i programmet har genvägar för att lägga till delmål och anpassa rutten efter trafikläget under färd. Nya funktioner i förhållande till äldre Wisepilot-versioner på andra plattformar är kopplingen till Facebook och fler kartmöjligheter. I grundabonnemanget ingår vägkartor och satellitbilder medan sjökort och terrängkartor kostar extra. Programmet har stöd för multitasking.

Plus: Sökfunktionerna. Rapportfunktion. Bra menyer.
Minus: Ingen möjlighet att förinstallera kartor.

Telia Navigator ››

Iphone 4