Vinnaren

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Installation

Telia Navigator och Wisepilot är ensamma i testet om att ladda ned kartor över mobilnätet – övriga appar installeras tillsammans med sina kartor. Filerna är från några hundra megabyte upp till 2 Gbyte stora, så det krävs en del tid – både för nedladdning och för installationen till mobilens minne. Kartor som laddas ned ”on demand” innebär förstår andra nackdelar – till exempel datakostnad i utlandet – men det underlättar att inte behöva ladda ned allt på en gång vid installationen. Telia Navigator eller Wisepilot går att ladda ned och komma igång med på ett par minuter medan övriga fyra program kan ta timmar att installera över mobilnätet.

Vinnare: Telia Navigator och Wisepilot

Prestanda

Går man tillbaka några år var navigatorprogrammen för mobiler betydligt långsammare än fristående navigatorer – i allt från sökning efter adresser till beräkning av rutter. Nu är skillnaderna i stort sett borta, även om det finns vissa kombinationer av mobilmodell och program som är segare än andra – främst gäller det Navigon på Iphone 3G. Att använda navigatorprogram på äldre Iphones än 3GS kan också vara tålamodskrävande på grund av operativsystemets begränsningar – omstart av appen krävs varje gång man besvarat ett samtal eller använt någon annan funktion om mobilen inte är uppdaterad till version 4.

Från 3GS och framåt har dock alla program bra prestanda, men Wisepilot och Telia Navigator klarar sig med goda resultat både på nya och på gamla Iphones genom att fler funktioner levereras från leverantörens servrar istället för att beräknas i mobilen. Det ger ett användbart program på ett större antal mobiler på bekostnad av att man blir mer beroende av mobiltäckningen.
Vinnare: Telia Navigator och Wisepilot

Gränssnitt

Både skärmupplösning och beräkningskraft i en Iphone räcker för att bräda de fristående navigatorerna när det gäller gränssnitt och grafik, men de flesta programmen har satsat på lite mer avskalade kartvyer och menyer för att anpassa till den mindre skärmen. Tomtom, Wisepilot och Telia Navigator har klarat balansgången bra och har gränssnitt som är snygga och funktionella även om de visuella effekterna är färre än hos Copilot och Navigon. Ndrive får här ett lite lägre betyg eftersom programmet är dåligt på att följa praxis för hur menyer och textinmatning ska fungera och använder en lösning som är sämre än Iphones standardupplägg. Navigon tar hem kategorin eftersom man lyckats föra över ett av de snyggaste navigatorgränssnitten – inklusive 3D-effekter – till Iphone utan att tappa hastighet eller användarvänlighet.

Vinnare: Navigon

Funktioner

Ett navigatorprogram i mobilen öppnar för fler finesser än vad som går att bygga in i en vanlig enhet utan uppkoppling. Därför är det trist att NDrive helt saknar uppkopplade funktioner för användare i Sverige. Trafikinformation saknas även hos Tomtom och i Copilot. Copilot utnyttjar dock uppkopplingen på andra sätt genom sin webbtjänst och kopplingar till sociala nätverk. Navigon ger onlinesökning efter intressepunkter via Google och möjlighet att dela positionen på Facebook. Programmen som bäst utnyttjar fördelarna med mobilen är Wisepilot och Telia Navigator. Sökfunktionerna är överlägsna, främst när man befinner sig inom Sverige, genom kopplingen till Eniro med sökning efter både platser, företag och privatpersoner. Telia Navigator får den högsta poängen tack vare möjligheten att söka efter förbindelser i lokaltrafiken.

Vinnare: Telia Navigator

Bild borttagen.

Klicka på tabellen för läsbar upplösning.

Vinnaren

Telia Navigator tar hem förstaplatsen i detta supertest. Programmet är i stort sett identiskt med programmet Wisepilot, men har lite fler sökmöjligheter och dessutom en väl fungerande koppling till lokaltrafiken. Programmet är snabbt och har ett tydligt gränssnitt som utnyttjar Iphones hårdvara med funktioner som kompass och multi-touch. Programmets akilleshäl är att det saknas möjligheter att förinstallera kartor, så för utlandsresan är Navigon eller Tomtom bättre alternativ.

Iphone 4