Samsung Galaxy 551

Det är inte alla som är helt komfortabla med pekskärm för textinmatning. Ibland är det helt enkelt effektivare med fysiska knappar. Vi har testat 4 Androidmobiler med tangentbord.
Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Samsung Galaxy 551

Man ser direkt att det rör sig om en Samsungtelefon, Galaxy 551 är till det yttre mycket lik många andra pekskärmsmobiler från Samsung med sin svarta glansiga plast och sina runda hörn. Skillnaden är förstås det utskjutbara tangentbordet som gör telefonen litet bulligare, men inte så att det stör. Telefonen känns solid, och sliden har en bra stuns och glappar inte.

Galaxy 551 känns verkligen ett nummer större än både Huawei U8300 och Sony Ericsson X10 Mini Pro, men tittar man närmare på den 3,2 tum stora skärmen inser man att den bara är längre och inte bredare än de två ovan nämnda. Det gäller även själva upplösningen på skärmen, 240 x 400 pixlar.

Skärmen känns dock aningen suddigare, och även om den ger bra respons på tryck märker man till exempel när man skrollar att den inte riktigt verkar hänga med i sidrenderingen. Det rör sig dock om små skillnader, och jag tycker att skärmen får godkänt.

Det större formatet märks förstås mest på tangentbordet, som känns riktigt brett och rymligt. Om man återigen jämför med Huawei och Sony Ericsson är knapparna betydligt bredare, men i gengäld också lägre, och det kan vara svårt att med fingrarna känna var en knapp slutar och nästa börjar. Knapparna är mjukare för tryck, och det är nog mest en smaksak vilket man föredrar. Jag tycker att tangentbordet på Galaxy 551 är riktigt trevligt att skriva på. Ett plus förstås för knapparna för åäö. Även om å och ä får samsas om en knapp. Ytterligare ett plus för den föredömligt starka knappbelysningen som gör att det går utmärkt att skriva på tangentbordet även i mörker.

Bild borttagen.

Systemet i telefonen är Android 2.2, i skrivande stund den senaste versionen, och den innehåller en hel del trevliga förbättringar även jämfört med 2.1. På detta har Samsung lagt sitt Touchwiz-gränssnitt, som i och för sig redan från början var så likt standardgränssnittet i Android att man nästan undrar vad poängen med att ha ett eget gränssnitt är.

I vilket fall har Samsung med varsam hand varit inne och pillat med det mesta i telefonen, och man märker det till exempel på den utmärkta uppgiftshanteraren som håller reda på aktiva program, minnesåtgång och batteriförbrukning. Eller kalendern som ger bättre översikt än Googles standardkalender.

Musikspelaren har det mesta man kan önska sig, inklusive skivomslagsvisning, spellistor och equalizer. Det finns ingen widget till startskärmarna för det, Samsung har istället löst det med att spelad låt med styrkontroller finns i statusfältet i överkant när man spelar musik.
Telefonens största svaghet är nog kameran som endast presterar marginellt bättre bilder än testets sämsta från Huawei, detta trots att kameran har autofokus, vilket kameran i u8300 saknar. Fotobelysning saknas också helt till kameran.

På det hela taget är Galaxy 551 en trevlig telefon, men frågan är om man får så mycket mer för pengarna jämfört med de billigare telefonerna i testet. Den större skärmen är ju i praktiken inte så mycket större, utan bara litet längre. Telefonen har också mindre minne än något av de andra i testet.
Plus: Systemet och menyerna
Minus: Skärmen, kameran.

Nästa: Sony Ericsson X10 Mini Pro ››

Samsung Galaxy 551