Sony Ericsson X10 Mini Pro

Det är inte alla som är helt komfortabla med pekskärm för textinmatning. Ibland är det helt enkelt effektivare med fysiska knappar. Vi har testat 4 Androidmobiler med tangentbord.
Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Sony Ericsson X10 Mini Pro

Sony Ericsson X10 Mini Pro har inte riktigt samma mini-känsla som systermodellen X10 Mini. Snarare känns den kompakt. Kvalitetsmässigt känns telefonen inte billig, den ligger skönt i handen tack vare sin rundade baksida och det är skön stuns i sliden när man öppnar telefonen. Det gäller dock att se upp, för vi har märkt att det förekommer måndagsexemplar där sliden kärvar eller knapparna inte har den respons de ska.

Skärmen är liten, endast 2,6 tum, och skärmupplösningen matchar storleken med 240 x 320 pixlar. Den har bra respons, men multitouch för zoomning saknas. Nuförtiden är den lägre upplösningen inte ett handikapp när man installerar appar, det finns så många telefoner med denna upplösning att de flesta appar är anpassade för den.

Däremot kan ju en liten skärm vara ett handikapp för översikten, och här har Sony Ericsson lagt ner en hel del krut med sina modifieringar av Android-gränssnittet. Som exempel kan ges startskärmarna, där det bara finns en widget per skärm, men i gengäld har man fyra genvägar till sina favoritprogram i hörnen, ett utmärkt sätt att utnyttja den mindre skärmen på. Ett annat exempel är webbläsaren, som i grunden är standardläsaren i Android, men med modifieringar som gör text läsbar och surfupplevelsen klart godkänd även för den lilla skärmen. Modifieringarna har sina nackdelar också. Telefonen har version 2.1 av Android, inte den senaste versionen, och saknar bland annat möjligheten att använda telefonen som wlan-router.

Bild borttagen.

Tangentbordet är överraskande bra för det lilla formatet. Knapparnas rundning gör att det är lätt att hålla dem åtskilda med känseln, och bakgrundsbelysningen är tillräcklig för mörkeranvändning. Egna knappar finns för åäö, att man varit tvungen att flytta kommatecknet till en funktionstangentaktiverad plats känns som en acceptabel kompromiss. Tryckkänslan i tangenterna är skön, och det finns på det hela taget inte mycket i övrigt att önska från ett qwerty-tangentbord till en mobiltelefon.

Trots att den inte är i samma klass som på Sony Ericssons high-endmodeller är kameran en av styrkorna för Sony Ericsson X10 Mini Pro. Autofokus och fotolampa finns, och telefonen gör de fem megapixlarna rättvisa med riktigt skarpa och detaljerade stillbilder under rätt omständigheter. Däremot känns kameran litet väl strippad när det kommer till inställningsmöjligheter. Möjlighet att ställa in ljuskänslighet eller val av fokuspunkt saknas, det enda man egentligen kan är slå av eller på fotolampan.

Även musikspelaren är litet väl strippad i funktionaliteten, och man saknar till exempel equalizer eller widget till startskärmen. Men liksom i testets övriga telefoner finns standardkontakt för hörlurar.

Sony Ericsson X10 Mini Pro skulle inte behöva skämmas för sig i prissegmentet mellan 3000 och 4000 kronor, men nu kostar den faktiskt en tusenlapp mindre och det gör det till testets mest prisvärda telefon.

Plus: Formatet, kameran, priset
Minus: Gammal Androidversion

Vinnaren ››

Sony Ericsson X10 Mini Pro