Vinnaren

Det är inte alla som är helt komfortabla med pekskärm för textinmatning. Ibland är det helt enkelt effektivare med fysiska knappar. Vi har testat 4 Androidmobiler med tangentbord.
Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Tangentbord

Ingen av telefonerna i testet har ett tangentbord man direkt stör sig på. Alla är lätta att använda och sköna att skriva med. För svenska användare är det naturligtvis ett stort minus om åäö saknas, så Huawei U8300 faller bort ur slutstriden. Vilket man föredrar av Sony Ericssons rundade tangenter med rejäl stuns i trycket eller Samsungs breda låga och mjuka är nog mest en smaksak. HTCs knappar lyckas dock vara ett strå vassare.
Vinnare: HTC Desire Z

Skärm

Större är bättre när det gäller skärmar, det är svårt att komma ifrån. Sony Ericsson och Huawei har minst skärmar, även om Sony Ericsson lyckats bra med att kompensera för den lilla skärmen med finurliga anpassningar. Samsungtelefonen har egentligen inte mycket större skärm den heller, bara litet längre. HTC Desire Z står alltså i en klass för sig, och man gör inte bort sig med dålig tryckkänslighet, oskärpa eller andra defekter.
Vinnare: HTC Desire Z

Multimedia

Samtliga telefoner i testet fungerar bra som musikspelare. Bäst kanske Samsung Galaxy 551, som är ensam om att ha equalizer i musikspelaren. För videospelning är däremot Desire Z med sin stora högupplösta skärm en bra bit bättre än konkurrenterna. För fotografering står matchen mellan Sony Ericsson X10 Mini Pro och HTC Desire Z, där det är i princip oavgjort för stillbilder, men Desire Z är bättre på videofilmning.
Vinnare: Desire Z

Format & kvalitet

Huawei U8300 är testets billigaste telefon, och det märks. Kanske det märks att Desire Z är den dyraste också. Den som sticker ut vad gäller kvalitetskänslan är Sony Ericsson X10 Mini Pro, som lätt skulle kunna passera som en betydligt dyrare telefon. X10 Mini Pro sticker också ut med sitt lilla kompakta format, som tilltalar folk som annars drar sig för smartphones för att de brukar bara för stora och klumpiga.
Vinnare: Sony Ericsson Mini Pro

System & anpassningar

De fyra telefonerna har olika versioner av operativsystemet Android, 2.2 är den senaste och bästa, och den finns i Samsung 551 och HTC Desire Z. Både Samsung och HTC har i sin tur lagt på sitt eget gränssnitt på standardsystemet. Samsungs upppiffning av Android är mer diskret och syns mest i detaljerna, vilket på många sätt är en fördel. HTC Sense kräver mer tillvänjning, och har en hel del extrafunktioner som kan kännas en aning krystade.
Vinnare: Samsung Galaxy 551

Vinnaren: HTC Desire Z

Bild borttagen.

Med stor högupplöst skärm, riktigt skönt tangentbord och senaste versionen av Android och HTC Sense är Desire Z en vinnare. Men det är också en stor, dyr och tung telefon, så vill du ha ett mindre och nättare alternativ är Sony Ericsson X10 Mini Pro ett bra köp.

Bild borttagen.


Klicka på tabellen för läsbar upplösning.

HTC Desire Z