8 fotoramar testade - del 2

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

På mindre än ett decennium har nästan alla analoga kameror i konsumentklassen försvunnit till förmån för digital teknik. För varje år blir kamerorna mindre, billigare och förses med ännu mer högupplösta bildsensorer. Men sättet vi tittar på våra bilder har inte riktigt utvecklats i samma takt. Förr tog vi fram våra fotoalbum som kunde gå runt bland gästerna i soffan men få gör samma sak med den bärbara datorn. De digitala bilderna tenderar istället att begravas långt ner i hårddisken och så småningom glömmas bort.

Det är här den digitala fotoramen kommer in. Den har för all del funnits ett tag på marknaden men det är först på senare tid som skärmarna har fått den kvalitet som dina bilder förtjänar. Om du undviker de allra billigaste ramarna så kan du definitivt förvänta dig riktigt bra färgåtergivning, kontrast och betraktningsvinkel.

Image

Fabrikat: Sony DPF-VR100
Skärmstorlek: 10,2 tum
Upplösning: 1024x600 pixel
Inbyggt minne: 2 gigabyte
Mått (BxHxD): 280x191x28 mm
Vikt: 800 gram
Ca-pris: 1900 kr
Bild borttagen.
Omdöme: Skarpaste bilderna levererar Sonys påkostade ram VR100 som har ett liggande bildformat och högst upplösning i testet. Det gör stor skillnad när ramen ska visa bilder av bra kvalitet och betraktaren skärskådar displayen på nära håll. Den högupplösta skärmen gör även stor nytta när ramen får spela upp högupplösta videoklipp. Ramen klarar de flesta format inklusive AVCHD och två pyttesmå högtalare på baksidan ger någorlunda täckning för finessen "stereo" men något "fylligt och rikt ljud" som marknadsföringen talar om kan du förstås glömma. Nej, det är den suveräna bildkvaliteten som gör den här ramen intressant och ett överdåd av extrafunktioner som massor av bildspelslägen, klockor och kalendrar som tilltalar entusiasten. En plump i protokollet är de underdimensionerade knapparna för menynavigering som Sony har placerat hopplöst svåråtkomligt på baksidan.

Image


Fabrikat: Agfaphoto AF 5108MS
Skärmstorlek: 10 tum
Upplösning: 800x600 pixel
Inbyggt minne: 2 gigabyte
Mått (BxHxD): 200x160x13 mm
Vikt: 800 gram
Ca-pris: 1600 kr
Bild borttagen.
Omdöme: De flesta andra fotoramarna i testet går att hänga på väggen men modellen från Agfaphoto är faktiskt ett undantag. Här är bordsstativet fast monterat i ramen och innehåller dessutom en liten nedåtriktad högtalare så någon vägghängning blir det inte tal om. Men det är en tunn och snygg ram med högkvalitativ skärm som visar bilder med mättade färger och bra kontrast. Gränssnittet för menyhanteringen är en smula ambivalent med både fysiska knappar på sidan om ramen och touchkontroller på fronten. Att själva inställningsmenyerna är helt grafiska känns ordentligt förvirrande till en början men när man väl fått kläm på det är det inga som helst problem. En ganska enkel produkt men här finns i alla fall finesser som klocka, kalender och alarm. Ramen spelar också mp3-musik och vissa filmformat.

Image


Fabrikat: Nextbase Photom@il 25
Skärmstorlek: 10,4 tum
Upplösning: 800x600 pixel
Inbyggt minne: 1 gigabyte
Mått (BxHxD): 300x250x21 mm
Vikt: 860 gram
Ca-pris: 1500 kr
Bild borttagen.
Omdöme: En av de snyggaste ramarna kommer från Nextbase som med stora avrundade vita former och ett slimmat format har en hel del Apple-känsla över sig. Menyerna styrs av fysiska knappar på baksidan vilket är att föredra framför sladdriga touchkontroller som egentligen bara kladdar ner fronten. Även om menysystemet är logiskt uppbyggt beter sig ramen en smula oväntat ibland. Som när det trådlösa nätverket slutar fungera bara för att man använder sig av musikuppspelning. Huvudnumret med den här ramen är dock att den kommer med trådlöst nätverk men Nextbase utnyttjar tyvärr inte det optimalt. Till skillnad mot andra tillverkare som flyttar ut ramens hela kontrollpanel online kan man i det här fallet bara e-posta bilder. De integreras inte automatiskt i ett rådande bildspel utan ramen kräver lite krånglig handpåläggning vid uppdateringar. Dessutom visas märligt nog själva textdelen av e-postmeddelandet som en bild vilket är riktigt konstigt. Kan man stå ut med en del egenheter är det här ändå en bra ram med fin bildkvalitet.

Image


Fabrikat: Kodak Pulse
Skärmstorlek: 10,4 tum
Upplösning: 800x600 pixel
Inbyggt minne: 512 megabyte
Mått (BxHxD): 296x213x79 mm
Vikt: 856 gram
Ca-pris: 1700 kr

Bild borttagen.

Omdöme
: Kodak Pulse har i likhet med ramen från Nextbase inbyggt trådlöst nätverk men ungefär där slutar alla likheter. Kodak har valt att bygga ett avancerat onlinegränssnitt där man inte bara kan fylla på med fler bilder utan även fjärrstyra nästan alla ramens funktioner. Här kan man se vilka befintliga bilder som visas i ramen och hur mycket minne som finns ledigt. Om man vill att släkt och vänner ska bidra med bilder kan man enkelt sätta upp en e-postadress som de kan skicka bilder till. Skärmen är skarp, ljusstark och dessutom pekkänslig vilket är en stor fördel då menyhanteringen blir så mycket enklare. Kodak Pulse har i stort sett allt man kan önska av en digital fotoram utom möjligtvis inbyggt batteri. Visst kostar den lite mer men den som uppskattar bra och många finesser blir inte missnöjd. Bäst i test.