Inledning

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Av: Andreas Liebert

Enligt Handelns Utredningsinstitut var surfplattan Årets Julklapp 2010 och det är naturligtvis Apple Ipad som leder trenden. För många lockar möjligheten att läsa e-böcker men för det ändamålet finns redan specialiserade läsplattor i Sverige.

E-ink

Det speciella med läsplattan är skärmarna som tillverkas av företaget E-ink. Det är ett slags elektroniskt bläck som inte kräver bakgrundsbelysning utan reflekterar ljus - precis som vanligt papper gör. På det sättet fungerar elektroniskt bläck som en vanlig bok. Du måste ha en lampa eller läsa i dagsljus, annars ser du ingenting.

En stor fördel är att skärmarna är statiska och därmed helt flimmerfria. Jämfört med skärmar som strålar ut ljus är elektroniskt bläck betydligt behagligare för ögonen, speciellt vid långläsning. Dessutom drar de bara ström när man byter sida vilket gör dem extremt strömsnåla. Vanligtvis klarar en platta runt 8000 sidvisningar innan batteriet tar slut. Det är mer än 20 böcker.

Image


Format
Tyvärr har en mängd olika format för e-böcker ställt till med en del förvirring. Den minsta gemensamma nämnaren i dagens läge är epub som är ett öppet flödande e-boksformat. Flödande betyder att texten dynamiskt kan anpassa sig till skärmstorleken. Ett annat vanligt format som plattan bör stöda är pdf. Mobipocket har under många år varit ett populärt format för läsning av e-böcker på t ex handdatorer och mobiltelefoner. Liksom epub är det ett flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder.

Böcker du lånar på biblioteket är kopieringsskyddade och du behöver programmet Adobe Digital Editions installerat på datorn som laddar ner böckerna för att fungera. Läsplattor stödjer detta men på Ipad kan man dessvärre inte läsa böcker som lånas på biblioteket.

En typisk e-bok är sisådär en halv megabyte stor så kommer läsplattan med 2 gigabyte minne får det plats omkring 4 000 böcker. Alla plattor går dessutom att förse med minneskort. Slår du till på ett kort om 32 gigabyte så pratar vi alltså om någonstans kring 60 000 böcker i fickan. Det borde räcka ett tag.

Trådlöst
Det finns läsplattor med wifi och/eller mobil uppkoppling men i Sverige har den här finessen liten betydelse eftersom det inte finns möjligheter att köpa och ladda ner böcker eller tidningar på det sättet. Förhoppningsvis kommer det dock på sikt bli möjligt att prenumerera på tidningar som automatiskt ligger färdigladdade på läsplattan på morgonen. Den tjänsten finns redan i exempelvis Korea. På det här området är trådlösa Ipad överlägsen med sin enkla hantering och betalning i Apple Store.

Nästa: Neolux Nuut ››