Neolux Nuut

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Nuut från koreanska Neolux var den första läsplattan som lanserades i Sverige. Det skedde under buller och bång inför förra årets bokmässa i Göteborg och många förståsigpåare började tala om den vanliga bokens förestående och våldsamma död. Överdrifter förstås, kanske framför allt med tanke på att Nuut 2 (generation 1 lanserades aldrig i Sverige) var en riktigt ful och ocool produkt som knappast väckte habegär.

Nu är den andra generationen av Nuut här och vi ser förbättringar både på in- och utsidan. Enheten är mycket snyggare designad nu men den har även blivit mindre och lättare. Antalet knappar har reducerats dramatiskt vilket bara är ett plus. Man navigerar genom de svenska menyerna med en liten 5-vägs joystick som alltså även kan tryckas ned för Enter-funktion. Den påminner alltså mycket om de rackiga joysticks som Sony-Ericsson använde på sina telefoner för några år sedan men förhoppningsvis så är den här av bättre kvalitet. Vi skulle gärna sett att den var lite större och inte så pillig att hantera.

Image


Övriga knappar används för att vända sida, zooma, ta fram menyn och återgå. Det finns även en knapp för filhantering som ännu inte har stöd i mjukvaran. På undersidan hittar vi on/off, volymkontroll och ingång för usb respektive SD-kort som kan utöka minnet upp till 32 gigabyte. En bra finess är möjligheten att byta mellan höger- och vänsterhandsfattning.

Den största nyheten jämfört med föregångaren är dock att Nuut 3 kommer med inbyggd trådlöst nätverk. För stunden har den finessen dock inte så stort värde eftersom du fortfarande måste köpa eller låna böcker via en dator för att sedan föra över dem till läsplattan via usb. Av någon märklig anledning dyker heller inte Nuut automatiskt upp som enhet när den ansluts till datorn utan först måste ett synkroniseringsläge aktiveras i menyerna.

Den här läsplattan erbjuder god läsbarhet men bokstäverna ser ut att ha lite dålig kantutjämning ibland. Den allvarligaste invändningen är dock att det ofta tar alldeles för lång tid mellan knappkommando och uppdatering på skärmen vilket gör handhavandet onödigt krångligt och man hamnar fel. I kombination med den minimala joysticken är det bestående intrycket att Nuut har en del ergonomiska utmaningar framför sig inför nästa generation läsplatta. Å andra sidan är det här en nätt enhet som det går alldeles utmärkt att läsa böcker på och den klarar bibliotekens kopieringsskyddade format. Så den viktiga grundfunktionaliteten klarar Nuut 3 med den äran.

Nästa: Iriver Cover Story ››