Iriver Cover Story

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Fräsiga mediaspelare kanske de flesta i första hand förknippar med företaget Iriver men visst kan de göra andra prylar också. Föregångaren till den här läsplattan hette Iriver Story och var med sitt fysiska tangentbord en direkt utmanare till den i USA så populära Amazon Kindle. Trots att Iriver Story fick en ganska bra mottagande så fimpar Iriver tangentbordet den här gången och satsar i likhet med många andra på en mer portabel modell. Sannolikt en klok strategi eftersom en läsplatta bör kunna transporteras lika problemfritt som en vanlig pocketbok för att kännas riktigt användbar.

Det här är en smidig och snygg platta med rundande kanter och ett magnetiskt lock som kan fästas på baksidan när enheten inte används. Smart idé men vi undrar ändå om inte locket kan trilla av ganska lätt i väskan med risk för repor på skärmen.

Image


Eftersom Iriver har satsat på en pekskärm kan knapparna hållas på ett minimum. Faktum är att det på fronten bara finns en enda långsmal multifunktionsknapp som kan manövreras på både vänster och höger sida om skärmen. Uppåt är en genväg till hemmenyn, nedåt betyder återgå och åt vänster och höger vänder man sidor. Under en liten lucka upptill finns en usb-anslutning och minneskortläsare. Slutligen hyser även enheten ett inmatningsdon för skärmen i form av en stylus (penna) men det går ganska bra att använda fingrarna också. 

Menysystemet är enkelt att förstå sig på med en grafisk hemskärm och enkla symboler. Men precis som med alla andra läsplattor med skärmar från E-ink är responsen ganska slö. Det gör tyvärr textinmatning via det virtuella tangentbordet och ritfunktionen till två finesser med klart begränsat värde. Att föra över filer är dock gjort i en handvändning. Anslut bara enheten till datorn och dra över böcker, musik och andra dokument när enhet dyker upp som en extern hårddisk.

Iriver Cover Story är en mångsidig läsplatta som kan spela musik och öppna Word- och Powerpointdokument förutom biblioteksformaten. Även om skärmen har god läsbarhet är det beröringskänsliga lagret ganska reflektivt vilket är störande i ljusa miljöer. Med tanke på att Iriver Cover Story kommer utan någon som helst uppkopplingsmöjligheter känns dessutom priset ganska högt.

Nästa: Sony PRS-650 ››