Sony PRS-650

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Mer känd under namnet Sony Reader Touch Edition kommer den här läsplattan som namnet antyder med en pekskärm. Det betyder att den kan kommenderas både med fingret men även med den medföljande specialpennan som praktiskt förvaras i enheten.

Det här är en kompakt läsplatta som ger ett robust och seriöst intryck med svart metallskal och bra känsla i knapparna. Under skärmen finns det fysiska knappar för bläddringen men det går även att växla sida genom att svepa med fingret över skärmen. Här finns också den obligatoriska hemknappen jämte zoom och en väg in till menysystemet. På ovansidan finns läsare för SD-kort men bara för att Sony är Sony så kommer den också med läsare för Memory Stick. På undersidan hittar vi förutom usb-anslutning även volymkontroll och uttag för hörlurar vilket avslöjar att den här läsplattan även är avsedd för uppspelning av musik.

Image

Pekskärmen bidrar i hög grad till det positiva intrycket som PRS-650 ger. Till att börja med är det här en av de snabbaste läsplattorna via har testat där ett kommando nästan omedelbart resulterar i respons. Sidvisningen är kanske inte blixtsnabb men känns definitivt inte lika seg som på många andra modeller vi har testat. Dessutom har Sony tagit fram ett riktigt bra och lättanvänd gränssnitt som utan problem går att styra med fingret. Ett exempel är zoomknappen som tar upp en pedagogisk meny i underkanten av skärmen där man kan välja förstoringsgrad i sex olika nivåer med förhandsgranskning innan man bestämmer sig. På samma plats dyker en engelsk ordbok upp som förklarar ordet du dubbelklickar på. Galant om man läser engelska böcker men vi hade gärna sett en svensk motsvarighet också. Enheten är tyvärr inte alls anpassad för Sverige då det till och med saknas svenska menyer. Att skriva kom-ihåg-lappar med det virtuella tangentbordet utan tillgång till svenska tecken är inte heller skärskilt användbart.

Med bra filstöd för bland annat svenska e-boksleverantörer och biblioteken plus snabbheten och det utmärkta gränssnittet gör Reader Touch Edition till en av de bästa läsplattorna på marknaden just nu. Läsbarheten är det inget fel på men i likhet med konkurrenterna som också använder pekskärm blir skärmen ganska reflektiv vilket är en nackdel för kontrasten. Dessutom saknar läsplattan uppkopplingsmöjligheter och priset är trots allt ganska saftigt.

Nästa: Bookeen Cybook Opus ››