Bookeen Cybook Opus

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Från franska Bookeen kommer en av marknadens mest kompakta läsplattor. Förklaringen är att Cybook Opus kommer med en 5-tumsskärm vilket är mindre än genomsnittet och givetvis har det också sina nackdelar. Den mest uppenbara är att mindre text får plats på skärmen vilket resulterar i mer frekvent sidväxling.

Enheten är inte bara liten utan även extremt lätt vilket det plastiga skalet säkert bidrar till. Cybook Opus känns inte som en exklusiv produkt med sitt silverfärgade hölje och små ganska pilliga knappar. Framför allt 5-vägsknappen för navigationen placerad centralt under skärmen är alldeles för liten för att kännas riktigt komfortabel. Bläddringen utförs via två långsmala knappar till höger om skärmen och upptill finns on/off och en läsare för minneskort av typen micro-sd. Till skillnad från de flesta andra läsplattor kan alltså Cybook Opus inte hantera fullstora sd-kort.

Image


Det här är funktionsmässigt en relativt enkel produkt, exempelvis är filstödet rudimentärt. Cybook Opus kan till exempel inte spela musik och finesser som ordböcker och anteckningar lyser med sin frånvaro. Däremot klarar den svenska låne- och köpeböcker utan problem. En bra finess är också inbyggd G-sensor som automatiskt vänder skärmen rätt beroende på hur man håller den.

Den som prioriterar ett kompakt format och kan överse med det ganska rackiga och plastiga formatet blir förmodligen inte missnöjd med Cybook Opus. Även om skärmen är liten har den fin kontrast och en matt icke reflektiv yta. Det enkla framförandet utan finesser borde dock rendera ett lägre pris. När betydligt mer kompetenta läsplattor bara kostar några hundralappar mer är det svårt att argumentera för den här modellen.

Nästa: Surfplattorna ››