Surfplattorna

Andreas Liebert
2000-01-01 01:00

Hur står sig surfplattorna mot de specialiserade läsplattorna då? Om vi börjar med Ipad är ju den självklart så mycket mer än en läsplatta. Dock så framställs Ipad till viss del just som en läsplatta i marknadsföringen vilket ändå gör det intressant att jämföra med det perspektivet.

Image

Till styrkorna hör naturligtvis att det är oerhört enkelt att köpa böcker och tidningar via Apple Store via WIFI eller 3G utan att gå omvägen via datorn. En stor glansig färgskärm är såklart ett jätteplus för magasinläsning och Ipad är en perfekt plattform för det som brukar kallas enhanced e-book, alltså en bok med kopplingar online till extra funktioner som till exempel sociala medier.

Frågan är dock om inte nackdelarna med Ipad som läsplatta överväger. För det första har Ipad en vanlig bakgrundsbelyst lcd-skärm som i långa loppet är betydligt mer ansträngande för ögonen jämfört med elektroniskt bläck. Dessutom fungerar skärmen ganska dåligt utomhus och batteriet håller inte i närheten så länge som på läsplattorna. Dessutom är ju storleken inte bara en fördel - en Ipad går inte ner i rockfickan som de flesta läsplattorna gör. Ytterligare en nackdel är att Ipad inte klarar de svenska biblioteksformaten. Är läsningen huvudsaken kan alltså Ipad knappast bli förstahandsvalet.

Image

Surfplattan från koreanska Samsung släpptes redan i början av september - långt före Ipad. Trots det har den inte blivit någon större succé i Sverige. Med en betydligt mindre skärm på 7 tum är det här en mer innefickevänlig surfplatta än Ipad och pekskärmen håller hög klass. Den är dock bakgrundsbelyst, precis som i fallet med Ipad, vilket inte kan tävla mot elektroniskt bläck när det gäller läsergonomi.

Galaxy Tab kommer med en inbyggd tjänst för böcker och tidningar som erbjuder miljontals titlar som kan läsas med den medföljande e-boksläsaren. På grund av sitt nätta format är Samsungs pekdator bättre för e-böcker än Ipad. Den går alldeles utmärkt att hålla med en hand och är det ett ord i texten som behöver förklaras så går det att kolla på nätet inom ett ögonblick. Det är en jättefördel jämfört med renodlade e-boksläsare som vanligtvis inte har koppling mot internet.

Nackdelen med Galaxy Tab är priset. 6500 kronor är i mesta laget även om man jämför med Ipad som kommer med liknande funktioner. En stor skillnad är dock att Galaxy Tab går att ringa samtal med.