DATOR

Test av ReMarkable 2 – unik skrivplatta med papperskänsla och e-bläck

ReMarkable 2

Vägen till ett mer produktivt liv går inte via prylar som kan allt, snarare prylar som hjälper dig fokusera. ReMarkable 2 är en sådan pryl. Den vill inte vara allt som en surfplatta är, utan bara en fantastisk skrivplatta med papperskänsla och få störande funktioner.

Publicerad Uppdaterad

PLUS

  • Tunn och lätt design
  • Suverän respons
  • Utmärkt skriv- och ritkänsla
  • Obefintliga distraktioner
  • Exportera svg-filer
  • Bläcket tar aldrig slut

MINUS

  • Dyr för sin begränsade funktion?
  • Connect-tjänsterna för dyra
  • Blir seg vid koppling till exempelvis Dropbox
  • Ingen pappersdoft
  • Det någon kanske skulle vilja sätta som minus, att det inte går att installera appar, är egentligen ett plus – det är inte meningen att du ska kunna göra för mycket på den här prylen

BETYG 5 av 5 – Fantastisk pryl

Remarkable 2
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

Jag skulle ut och flyga och glömde att jag hade en ReMarkable 2 i handbagaget. Säkerhetspersonalen påpekade att jag hade en surfplatta i väskan och jag tänkte genast ”nej, det är ju en skriv- och läsplatta jag inte kan surfa med”.

Minimera distraktionerna
ReMarkable 2 är först och främst en skrivplatta. Inte för den som nödvändigtvis inte tycker om att surfa, men för den som vill ha en distraktionsfri platta att skriva på, med papperskänsla och suverän respons mellan penna och papper. Ja, som en vanlig anteckningsbok, men med e-bläck istället för fineliners och kulspetspennor.

Plattans metallkänsla och både tunna och lätta design gör att den är lätt att ha med. Det är skönt att slippa alla block och pappersbitar, som jag annars far omkring med, men aldrig har koll på.

På ReMarkable kan du skapa hur många anteckningsböcker du vill – linjerat, rutat, med checkboxar, och en drös andra uppsättningar. Även för dag- och veckoplanering. 

Anteckningsböckerna kan du sedan organisera i olika mappar för att lätt hålla ordning på dem. Detsamma gäller för de pdf:er och e-böcker du via ReMarkables app för desktop, mobil eller surfplatta, väljer att lägga över till skrivplattan. 

Organisera med mappar med ReMarkable 2
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

Det tekniska
…är väl egentligen inte så viktigt att nämna (men det finns en specifikation längst ner i artikeln om du ändå är intresserad). Här handlar det inte om hur maxad tekniken under huven är, utan om att få svar på frågor som:

  • Kommer jag faktiskt att använda skrivplattan som anteckningsblock, eller kommer den hamna i en låda och glömmas bort?
  • Är den värd tusenlapparna den kostar i jämförelse med hur många snygga anteckningsblock jag skulle kunna köpa istället?
  • Är skrivkänslan där?
  • Kan jag lätt hålla ordning på mina olika anteckningsböcker?

Viss teknik är ju uppenbart nödvändig. Snabb respons, att sömlöst kunna navigera, att det inte sker några fördröjningar någonstans, att batteriet håller länge och att känsligheten mellan penna och papper… förlåt platta är omedelbar. Allt det där funkar. 

Skärmen och pennan kommer riktigt nära känslan av penna mot papper, skrapigheten är perfekt skulle jag vilja säga. Det ger en bra skriv- och doodlekänsla.

Så bra är ReMarkable 2 att rita med
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

Doodledoodledooodle – rita på ReMarkable
Som ritplatta är det ju långt ifrån att vara Procreate på en maxad Ipad Pro. Men ReMarkable 2 gör det roligt att doodla, lätt att svepa fram en ny sida och det handlar mer om att låta pennan gå än att skapa ett magnifikt alster. på ReMarkable 2 kan du byta mellan några olika penntyper, tjocklekar och vit, grått eller svart för att få till känslan i ”bläcket” som just du vill ha den, men det finns inga konstnärpenslar eller andra extravaganta funktioner. Däremot kan du jobba i lager om du vill. Och exportera som svg-fil och öppna i Illustrator.

De flesta som använder ReMarkable kommer kanske inte att hoppa högt av glädje över att kunna exportera en sida med doodlar och mejla till sig själv som svg-fil. För den som vill ha vektoriserade teckningar att arbeta vidare med i till exempel Illustrator är det en riktig bonus. 

Det går även att skicka anteckningar som pdf eller png. 

Konvertera det handskrivna till text
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

Konvertera det handskrivna till text
Här måste jag nog ändå ge en eloge till ReMarkable som kan tyda min skrift. Utan misstag, på ett ögonblick, konverterar den mina handskrivna ord till läsbar text. Därefter kan jag via plattan mejla texten till valfri mottagare. Avsändare blir mitt användarnamn hos ReMarkable och avsändaradressen my@remarkable.com. Här kanske man framför allt vill skicka till sig själv för att sedan skicka vidare eftersom det inte går att svara till my@remarkable.com-adressen. 

Det går tyvärr inte att ställa in så att mejlen från plattan skickas från en egen mejladress. Det skulle vara en trevlig funktion för kommande Connect-uppdateringar. 

Konvertering till text är tyvärr en Connect-funktion, och du måste ha versionen som kostar 89 kronor per månad.

Tunn och snygg design
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

Behöver man prenumerera på Connect?
En nyhet i ReMarkable-världen är Connect, en prenumerationstjänst som inte är nödvändig för att använda plattan, men som ger några extra funktioner. Den som köpt en ReMarkable före den 12 oktober 2021 får Connect utan kostnad. För alla nya kunder kostar tjänsten som finns i två varianter – Lite för 59 kronor i månaden eller fullversion för 89 kronor i månaden.

Connect för 89 kronor i månaden inkluderar till exempel integration med Google Drive och Dropbox. obegränsat utrymme i molnet, konvertering av din handskrift till text, möjlighet att dela skärm och kommande funktioner. Connect Lite ger bara obegränsad molnlagring utöver grundfunktionerna.

Det går som sagt att använda ReMarkable ändå. Filerna kommer alltid att lagras på plattan, men molnlagringen (funktionen som göra att du kan se dina filer även i mobilen eller på datorn) blir begränsad till 50 dagar om de inte öppnats. Det torde väl då bara vara att öppna en fil på plattan för att den ska dyka upp i molnet varför Connect Lite, just nu i alla fall, känns som en onödig kostnad för det man får.

Har du inte ett direkt behov att dela skärm för att visa något från plattan, eller låta plattan konvertera din handskrivna text till läsbar text, har jag svårt att se att Connect just nu skulle vara värt så mycket som 89 kronor i månaden heller. 

Skapa en lista med ReMarkable 2
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

Koppla till andra molntjänster
Med Connect kom möjligheten att koppla ReMarkable 2 till andra molntjänster som Dropbox, Google Drive och OneDrive. Det är lätt att komma igång och få till kopplingen. Men sen. Nej. ReMarkable blir seg, startar om sig och tycker det är alldeles för tungt att ha med min Dropbox att göra. Och då har jag inte ens klickat fram en pdf. 

Jag kopplar bort Dropbox igen och nöjer mig glatt med ReMarkables egna app för att föra över bara de filer jag vill ha på skriv- och läsplattan. Det är absolut en bra funktion om det är vad just du vill ha, men det kräver lite mer kräm i plattan för att funka felfritt.

ReMarkables programvara för desktop, mobil eller surfplatta är enkel och utan onödigheter. Jag kommer ögnblickligen åt mina anteckningsböcker på andra enheter. Där kan jag även lägga till pdf:er, filer och e-böcker genom att dra- och släpp dem, eller välja att öppna en pdf/e-bok i ReMarkable-appen när jag är på telefonen. 

Läsa webbsidor på ReMarkable 2
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

Läsa webbsidor på ReMarkable 2
Det går faktiskt att smygsurfa lite med ReMarkable 2. Men du måste veta vad du vill läsa medan du är vid din dator för att senare kunna läsa en webbsida på din platta. Via ett tillägg i webbläsaren Chrome kan du skicka webbsidor till din ReMarkable som enkel text. Det fungerar hur smidigt som helst. Medan du läser kan du göra noteringar med pennan och sedan mejla sidan med dina kommentarer till dig själv, en kollega eller vem du än vill ska veta vad du tycker om något. 

Skärmen är inte bakbelyst så du kan inte läsa i mörkret. Det gör skärmen behaglig att titta på och det uppstår heller inga jobbiga blänk. Det innebär också att du behöver ha tillgång till någon form av ljus för att kunna se vad du gör. Det förlåter man lätt när designen är så tunn och lätt. Och ögonen tackar dig också. 

En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.

Pennorna och tillbehören
Det finns två varianter av pennan. Version två är lite tyngre, men fortfarande lätt, och har inbyggt sudd i ena änden. Du behöver alltså bara vända på pennan och sudda bort det du vill ha bort, istället för att behöva ändra till sudd i menyn och sedan ändra tillbaka till penna. I menyn, när du är inne i en anteckning, kan du även välja att ångra det du senaste gjort. Du kan också frimarkera ett område och kopiera/klippa ut för att sedan klistra in i ett annat dokument till exempel. 

Marker Plus är i mitt tycke värd den extra funktionen som suddfunktionen ger. Men kostar 1 290 kronor. Att jämföra med Marker som kostar 490 kronor.

Det finns olika fodral att köpa till. Antingen den stil som kallas Folio i grå väv för 690 kronor, som är som en ficka och med en sidoficka även för pennan. Eller en Book Folio i svart eller brunt skinn, eller en grå väv. Book Folio kostar 1 190 kronor för väven och 1 690 kronor för lädervarianterna. De är som namnet antyder som en bok. Den har magnetfäste och pennan fästs även den magnetiskt mot skrivplattans kant.

ReMarkable 2 med Folio
En mall för veckoplan finns att välja som bakgrund.Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

För vem passar ReMarkable 2?
Den som antecknar mycket, doodlar, alltid har för många block för olika saker spridda utan ordning, vill planera med penna men ändå slippa distraktionerna som en surfplatta eller dator har. 

ReMarkable är inte för dig som egentligen vill ha en surfplatta. ReMarkable är inte en surfplatta, det är en skrivplatta. Och låt den vara det. 

Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.
Det går att sortera på några olika sätt, som efter när de senast öppnats.

Svaren på frågorna
Ja, jag använder faktiskt skrivplattan dagligen som anteckningsbok under möten, som tänkar-doodlar-bok, som planeringsverktyg och för att checka av att göra-listor de dagar det är många saker att hålla koll på.

Ja, den är nog ändå värd det den kostar. Jag andas ut och behöver inte lockas av att köpa anteckningsböcker längre.

Ja, skrivkänslan är där. Pennan behöver jag inte ladda eller para ihop. Bläcket tar aldrig slut och pennaffärerna gråter över att tappa en bra kund.

Ja, äntligen kan jag hålla ordning på mina anteckningsböcker. Missar jag att skriva en anteckning i rätt "bok" så kan jag klippa ut den och klistra in den på rätt ställe.

Det värsta med ReMarkable 2 är att den inte också kommer med doften av nytt anteckningsblock. Men det är nog egentligen allt jag saknar när anteckningsblocket för evigt hoppat in i en pryl.

FAKTA ReMarkable 2
Storlek 
Bredd 187 mm, höjd 246 mm och tjocklek 4,7 mm
Vikt 403,5 gram
Processor 1.2 Ghz dual core ARM
Lagring 8 GB internminne
Minne 1 GB LPDDR3 SDRAM
Skärm Andra generationens CANVAS 10,3 tums momokrom e-papperskärm, upplösning 1872x1404 (226 dpi)
Penna Kräver ingen laddning, setup eller parning med plattan. 4096 nivåer av tryckkänslighet, känner av om du lutar på pennan. Marker 2 har inbyggt ”sudd” i andra änden.
Uppkoppling Wi-Fi 2.4 GHz och 5GHz
Port USB-C
Batteri Li-ion-batteri som laddas via USB-C-porten, 3000 mAh räcker upp till två veckor på en laddning
Dokumentstöd PDF och ePUB
Operativsystem Codex, baserat på Linux
Språk Menyspråk endast på engelska, men stödjer 33 språk för textkonvertering
Pris 3 990 kronor, eller 2 990 kronor med Connect-plan (som kostar 89 kronor i månaden) just nu