Kraftigt beroendeframkallande

Veckans pryl: Surfskate med truckar från Carver

Surfskate Carver Mats Törnblom
Det har inte hänt mycket när det gäller utvecklingen på skateboards genom åren. Och det är nästan konstigt att det inte hänt mer. Men varför ändra på ett vinnande koncept?
Pär Westman
per@prylportalen.se
2021-10-26 13:00

Bredder och former på själva brädan går det trender i, men i det stora hela har de sett likadana ut i över 50 år. Många försök har gjorts, med nya tekniker, nya material.

Powell Peraltas Flight Decks är till exempel ett “nytt” sätt att bygga brädor på som gör brädan både lättare, mer hållbar och bättre “pop” vid så kallade ollies och så vidare. Men de flesta brädor är fortfarande de vanliga 7-ply – det vill säga sju lager kanadensisk lönn ihoplimmat och formpressat.

En viktig del i skateboardens historia och dagens popularitet är hjulen, som gått från att vara tillverkade i metall till lera och nu polyuretan. Polyuretan är ett överlägset material för ändamålet och utan den innovationen hade skateboard förmodligen inte blivit den världssport det i dag är.

Truckarna har till viss del också utvecklats. Men även där är det mesta sig likt.

Om vi nu inte pratar surfskate där truckarna banat väg för åkning med mer surfkänsla.

Skillnaden mellan “vanlig” skateboard och surfskate är just truckarna som medför att du kan  göra kortare och mjukare svängar. Och passar den som nödvändigtvis inte måste grinda och göra street-tricks, även om det till viss del också går att göra sånt med en surfskate.

Grejen med surfskate är just surfkänslan – ett litet steg närmare känslan av att vågsurfa, som är ursprunget till och det man vill åt i de flesta brädsporter.

Carver var nog först, men idag finns det flera olika surfskate-märken att välja bland. Ibland när jag åker blir jag nästan rädd att fastna med mina Carver C7 och aldrig mer hitta tillbaka de vanliga Independent-truckarna jag levt med sen mitten av 1980-talet. 

Surfskate är kraftigt beroendeframkallande. Vågar du prova?

Image
Carver C5 Truck Set

Kanske är just veckans pryl, Carver C5 den perfekta medelvägen mellan klassiska truckar och surftruckar. Kolla in den här grymma filmen med Matte Da Gubbsta (Mats Törnblom), som är en av Carvers ambassadörer och en grymt duktig och rutinerad åkare.