Prylreflektioner

Wowgo 3 en sjukt prisvärd el-longboard

Wowgo 3 av Apu Hashim
Full transparens – WOWGO 3:an är den enda longboarden jag har åkt, el eller icke-el. Detta trots att Prylportalens ansvarige utgivare Pär under flera år försökt låna ut ett par av sina många fina longboards till mig för att jag ska kunna testa.
Apu Hashim
2021-11-01 17:02

Lite mer transparens – jag kan, typ, åka bräda.Typ. Jag har åkt en del i tonåren och kan ibland få till en så kallad ollie. För det mesta hoppar jag av brädan när det går “för fort”, med andra ord ganska ofta i nedförsbackar.

I april i år beställde jag en elektrisk longboard som, enligt tillverkaren toppar cirka 40 km/h och har “Turbo Mode”. Lagom osmart tycker somliga och jag håller egentligen med. Dock finns ju den där prylgrejen i huvudet. Hade fram till ordern, av någon outgrundlig anledning, suktat i flera år efter en el-longboard. På den tiden fanns svindyra Boosted Board (R.I.P) och ett par olika varianter av försök från lågbudgetmärken. Så att avfärda suget då var relativt enkelt – det blev helt enkelt onödigt dyrt med ett leksak för närmare 20 tusen riksdaler och budgetbrädorna kändes sådär.

Image
Wowgo 3 elektrisk longboard

Jag, liksom många andra intresserade, fick upp ögonen för Wowgo ett par år sedan. Föregångaren till Wowgo 3 fick lovord av både kunniga skejtare och lagom kunniga amatörer. Intresset vaknade igen och nu var priset/kvalitet-ration inte längre några hinder. För den facila summan av cirka 5 000-ish kronor kunde man nu klicka hem en el-longboard. Sedan kom Wowgo 3 och den lovordades i princip av alla som testade den.

Nu började det klia ordentligt i fingrarna men så stoppade jag mig igen ändå. Nu verkade det ju vara ett perfekt köp så varför köpte jag inte? Jo, efter ett par vändor i skejtparken under sommaren insåg jag att mina tonårstalanger på en bräda inte var lika, låt oss säga, vassa längre. El-longboardprojektet lades alltså på is även 2020, för att plötsligt återupptas våren 2021 och avslutas med en spontanorder på en Wowgo 3. Dels för att en kollega hade en och var jättenöjd med den och dels för att en viss Pär flera gånger använde sig av termen “Klart du ska ha en el-longboard, det blir ju grymt ju!”

Efter att ivrigt ha väntat i 50 långa dagar anlände äntligen brädan. Jag laddade upp batteriet och studsade ut för ett test:

Image
Wowgo 3 elektrisk longboard

Å fasiken vilken bräda! Supertryggt från början, fantastisk flex och hur stabil som helst. Visst, första kilometrarna var läskiga, trots att jag smög fram på “Mode 1”. Några kilometer till, sedan var det dags för “Mode 2”. Lossade ett varv på trucksen och nu gick svängarna betydligt bättre. Efter ett par kilometer till vågade jag mig på “Mode 3” och nu var det drag! Oj, vad fint den gick. Svalde enkelt alla mindre kvistar, stenar och små gupp i asfalten. Bra ax och bra broms – allt bara fungerade perfekt.

Allt fungerar fortfarande perfekt, nu cirka fyra månader senare. Jag har mysåkt och använt brädan som transportmedel till jobbet (ca 8 km enkel väg), min 11-åriga dotter har susat omkring på den med ett leende på läpparna och jag inbillar mig att kidsen i området tycker att gubben är lite coolare när han kommer glidandes på brädan. Dessutom behärskar jag numera “Turbo” – alltså det läge som kommer efter “Mode 3”. Så helt klart välinvesterade 4 000 kronor. Yes, ni läste rätt, 4 000 kronor.

Är allt perfekt? Nästan faktiskt. Eller jo, jag tycker faktiskt det. Räckvidden är lite svårbedömt och efter lite backar upp och några backa ner har jag ca 30% kvar i batterierna när jag kommer fram till jobbet, så jag tänker mig att räckvidden är någonstans mellan 10-12 km? Enligt mina sträckor och min åkstil alltså. Här går det säkerligen att göra mer vetenskapliga tester men för mig är cirka 10-12 km räckvidd fullt tillräckligt. Det är inte helt kul att åka mer än ett par kilometer per resa som nybörjare och 8 km till jobbet är egentligen lite för långt. Och de gånger jag tar brädan till jobbet är det ju bara att slänga in laddaren i ryggsäcken, ladda på jobbet och full fart hem igen. Enkelt! En elbräda är väl inte gjord för längre transporter än så, eller?

Image
Wowgo 3 elektrisk longboard

Sammanfattningsvis

Om du är som jag, alltså lite noob, lite prylig och du har funderat på en el-longboard men inte vill betala en förmögenhet för att testa – köp en Wowgo 3. Du kommer inte att bli besviken, jag lovar det.

Om du är lite mer pro har jag faktiskt ingen aning om vad du kommer att tycka om brädan men efter att ha läst och tittat på timtal med videos på Youtube tror jag att även ni pro:s kommer att gilla den. Finns det bättre brädor att välja på? Säkerligen och jag backar ödmjukast undan och lyssnar till er som har bättre koll än jag på den punkten. Dock pratar vi här om en stabil bräda för omkring 4 000 kronor.

I paketet finns ett par extrahjul, en hängare för brädan, en T-nyckel för trucks och hjul och till och med en ledlampa med rött sken för att synas bättre i mörkret. It’s a done deal for me! Ser redan fram emot nästa sommar.

Image
Wowgo 3 elektrisk longboard

Se Wowgo 3 hos Wowgo här.

Wowgo har ett par andra elbrädor att välja på. Bland annat denna, lite mer terränggående sak med namnet Wowgo At2.

Etiketter